Tanulmányúton Santiago de Compostelában

Az Európai Unió „Fiatalok Lendületben” programja keretében 2013 októberében négy napot töltöttem tanulmányúton a szép spanyol tartomány, Galícia fővárosában. A magyar „delegációt” négy személy alkotta: Géczi László Miklósné Szurdokpüspöki polgármester asszonya, Pintér Ervin Szurdokpüspöki alpolgármestere, kolléganőm Dánné Sályi Mária programfelelős és én.

Rajtunk kívül a következő országok képviseltették magukat: Olaszország, Anglia, Norvégia, Lengyelország, Csehország, Portugália és Spanyolország. A projektben részt vevő fiatalok az egyes európai országok ifjúságpolitikáját, a fiatalok helyzetét, a helyi, regionális és országos hatóságok fiatalokat támogató vagy nem támogató politikáját hasonlították össze. Szó volt a fiatalokkal foglalkozó szervezetek munkájának fontosságáról a nem formális nevelés terén, a nem formális nevelés elismertetéséről. Projektünk hivatalos megnyitójára A Coruna város polgármesteri hivatalában került sor. A baráti fogadtatás után egy előadást hallgattunk meg az oktatást támogató európai uniós programokról, mint például az Erasmus és a Leonardo. Másnap Santa Comba önkormányzatán a résztvevő országok programfelelősei ismertették azokat a projekteket, amelyeket eddig lebonyolítottak. 

A harmadik napon Ribeirában egy nemzetközi konferencián vettünk részt, mely egyben a Fiatalok Lendületben Program galíciai záró rendezvénye is volt. A konferencián Pascal Lejeune, az Európai Bizottság Oktatás és Kultúra Főigazgatóság ifjúsági ügyekért felelős osztályvezetője elmondta, hogy az Unió 2014-2020 közötti költségvetésében a fiatalok nem formális nevelésére fordítható támogatás 70%-kal lesz magasabb mint az előző költségvetési időszakban volt, és megjegyezte, hogy ezzel az Európai Bizottság elismerte a fiatalokkal foglalkozó szervezetek, egyesületek munkájának jelentőségét és a nem formális tanulás értékét.
A konferencián Dánné Sályi Mária, iskolánk angoltanára is előadást tartott spanyol nyelven több száz hallgatónak. Nagyon büszkék voltunk rá, mert előadása érdekes és színvonalas volt. A közönség szeretetteljes tapssal jutalmazta, mintegy elismerve azt a munkát, amit ő az elmúlt tizenkét évben az ifjúságért végzett .
A negyedik nap városnézéssel telt. Santiago katedrálisa, Szent Jakab koporsója, az óváros szűk utcái a cégérekkel, a csodálatos terek és szökőkutak felejthetetlenek.

Balás Csabáné
A Mikszáth Kálmán Líceum némettanára


Találatok: 2884