Hógolyózás és raftingolás júliusban

2013 június 28. és július 5. között került sor a Democraticamente Partecipi (Demokratikus részvétel) című 1.3-as nemzetközi ifjúsági demokrácia projektünk ifjúsági találkozójára az olasz Dolomitokban, Ossanában. Fantasztikus programot állítottak össze a vendéglátók. A különböző önkormányzatoknál és szervezeteknél tett látogatások során tapasztalatot szereztünk arról, hogyan működik a valóságban egy adott térség, Valle di Sole fenntartható gazdasági-társadalmi modellje. Valle di Sole 16 települési önkormányzat (összesen 15 ezer fő) társulása, mely olyan feladat és hatáskörökkel rendelkezik, mint oktatás, kultúra, sport, egészségügyi és szociális ellátás, biztonság, kommunális ellátások, közlekedés, gazdaság- és területfejlesztés. Területének működését rendeletekkel szabályozza, melyek nem lehetnek ellentétesek magasabb szintű jogszabállyal.
Bár nagyon kevés a fiatal és nagyon elszórtan élnek a kis falvakban, a települések közösen működtetik az uniós támogatással megvalósított ifjúsági házukat, ahol többek között két, hangszerekkel, erősítőkkel teljesen felszerelt próbaterem található, melyet a helyi fiatalok ingyen használhatnak. A völgyben közlekedő vonatokon kerékpár szállítható, ha valaki elfárad kerékpározás közben, vonaton folytathatja útját.
A hivatalos látogatásokon kívül sok olyan tevékenységet is kipróbáltunk, amelyek a térség fenntartható turizmusának részét képezik: kerékpározás, túrázás, raftingolás, városnézés. A Peio 3000 méteres magasságában síelni már nem tudtunk, de hógolyózni még igen.
Valamennyi élményünk nem fér bele egy ilyen rövid beszámolóba, de létrehoztunk egy nyílt csoportot a facebookon, ahol rengeteg kép és video mesél az öt hónap tevékenységeiről és az egyhetes csereprogram élményeiről. Látogassátok meg, böngésszetek a felvételek között és legközelebb ti is vegyetek részt nemzetközi ifjúsági projektben!

https://www.facebook.com/groups/366368080134882/

Dánné Sályi Mária
projekt vezető

Találatok: 2250