Egy kis Galícia Pásztón

Image

Az Európai Bizottság által meghirdetett Ifjúság 2000-2006 Program keretén belül kapott lehetőséget 14 hátrányos helyzetű nógrádi fiatal arra, hogy részt vegyen egy kétoldalú nemzetközi cserében.
Az Operation Friendship Hungary segédletével november első napjaiban lebonyolított spanyol-magyar program kísérlet volt arra, hogy olyan fiatalok kerüljenek kapcsolatba az Ifjúság Programmal, akiket csekélyke nyelvtudásukon túl, tanulási, megélhetési gondjaik, önértékelési problémáik, és anyagi hátterük is akadályoz a nemzetközi kommunikációban, s egyáltalán a mindennapokban.

A spanyol fiatalok Galícia tartományból érkeztek, gazdasági, szociális és kulturális hátrányokkal küzdő kistelepüléseken élnek, csakúgy, mint a fogadó magyar Kaptár informális csoport tagjai, akik között négy pásztói, egy salgótarjáni diák van, a többiek hevesi és nógrádi kisfalvakból származnak. Mindannyian a pásztói középiskola végzős, postaforgalmi tagozatos tanulói. Az osztálytársi, jó baráti viszony, a napi kapcsolat nagy előnyt jelentett a program előkészítésekor, melyet a helyi önkormányzattal, kollégiummal való egyeztetéstől, az utazások megszervezésén át, az étlap összeállításáig a diákok maguk végeztek, szigorúan ellenőrizve egymást, s betartva az előzetes ütemtervet. A hét során a régióban tett kirándulások – Hollókő, Gyöngyös, Eger, Somoskő - nemcsak a spanyol fiataloknak jelentettek újdonságot. Többen a magyar csoport tagjai közül is először jutottak el az Operaházba, a Bazilikába, a Szépművészeti Múzeumba, vagy az egri Minorita templomba. A Pásztón töltött napok is jó hangulatban teltek. Szervezett projektfoglalkozások keretében került sor a másik ország történelmével, kultúrájával való ismerkedésre és a választott téma, az egészséges életmód feldolgozására. A fiatalok a foglalkozásokon túl is együtt töltötték az idejüket, együtt készítették a reggelit, együtt mosogattak, vásároltak, s a strapás nappali programok után, még az éjszakai focitól, vagy a hajnalig tartó tánctól sem riadtak vissza.
Valamit szándékkal itt felejtettek a gallegók a magyar fiatalok számára. A tortilla receptjét, a sangría ízét, a jókedvet, a kifogyhatatlan energiát, egy kis meleget, s ami a legfontosabb, az önbizalmat. Erre az önbizalomra szüksége is lesz a csoportnak egy új pályázat elkészítéséhez és a spanyolországi csere megszervezéséhez.

Találatok: 2084