Emlékezzünk az elmúlt időkről…

Beszámoló a HAT-17-03-2017-00056. számú Emlékezzünk az elmúlt időkről… - neves évfordulók nyomában c. projekt megvalósulásáról

Iskolánk immáron a második Határtalanul! pályázatát valósította meg a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium partnerségével. 2016 után ismételten találkozhattak tanulóink a székelyföldi diákokkal, s az ismeretségeknek köszönhetően már sokkal gördülékenyebben ment az együttműködés a projekt megvalósítása során.

2017 számos olyan évfordulóban bővelkedett, mely keretet adott a mikszáthos 12.A és a refis XI.B osztályoknak a határon túli és inneni kirándulásaihoz: az Arany János-emlékév miatt a pesti Petőfi Irodalmi Múzeumban és Nagyszalontán jártunk, a Szent László-emlékévhez kapcsolódva Nagyváradot, a Tordai-hasadékot, Székelyderzset, Szentkútat, Tereskét is felkerestük,  a reformáció 500 jegyében versenyeztünk egymással, s  október 6-ra emlékezve koszorúztunk Aradon és közös műsort adtunk Székelyudvarhelyen.

A szeptemberi előkészítő foglalkozáson felidéztük a történelmi Magyarország felbomlásának történeti okait, megvizsgáltuk az etnikai viszonyok alakulását az utódállamokban, illetve megnéztük Trianon hatását a magyar irodalomban is. A romániai magyarok helyzetéről beszélgettünk a városi könyvtár erdélyi származású dolgozójával. Majd a projektelemek megismerése következett. Az előkészítő szakaszban még iskolai kiállítást is szerveztünk Erdély, Székelyföld bemutatása céljából, illetve a Szent László- és az Arany János-emlékév kapcsán. 

2017. október 3-án kezdődött meg az 1. utazás, egy képzeletbeli időutazás, mely az Ópusztaszeri Emlékparkban indult, majd Aradon folytatódott a vértanúkra emlékezve, ahol meg is koszorúztuk az obeliszket, s felkerestük a Zala György által készített Szabadság szobrot. Sor került Arany János szülőhelyének meglátogatására is az első napon, azonban sajnálatos módon az Arany-relikviák megtekintésére Nagyszalontán nem volt lehetőségünk a záróra utáni érkezés miatt.  Az első éjszakát a bánffyhunyadi Montana Motelben töltöttük, s innen indultunk tovább Erdély belsejébe. 

Október 4-én Kolozsvárott megtekintettük a Szent Mihály székesegyházat, Mátyás király lovas szobrát és szülőházát, a Babes-Bolyai Egyetemet és a Farkas utcai református templomot.  A tordai sóbányában megismertük az erdélyi sóbányászat múltját és jelenét, s csónakáztunk a bányatóban. Ebéd után pedig Szent László nyomában haladva a Tordai-hasadékhoz is eljutottunk, s többórás utazás után végre elfoglalhattuk szálláshelyünket Székelyudvarhelyen. 

Október 5-én látogatást tettünk a partnerintézményben, ahol a helyi diákokkal elpróbáltuk a másnapi műsort, majd közösen kirándultunk a Békás-szoroshoz és a Gyilkos-tóhoz, visszafelé pedig megálltunk Korondon is.  

Október 6-án a székelyudvarhelyi tanulókkal együtt közös iskolai megemlékezésen idéztük fel a 13 tábornok halálát, később beszélgettünk a 100 éve született Szabó Magdáról is, és a legnépszerűbb művéből készült film alapján betekintést nyerhettünk egy református bentlakásos iskola belső életébe akkor és most. Azután az iskola lelkipásztora előadást tartott a Reformáció 500 biciklis túráról, melyet Székelyudvarhely és Vizsoly között bonyolított le a kitartó kis csapat. Ezt követően vegyes csapatokban mérhették össze tudásukat, ismereteiket a reformációt illetően a magyarországi és a határon túli diákok. A győztes csapat a helyi Alexandra Cukrászda finom süteményeit fogyaszthatta el jutalmul. A két osztály diáksága kötetlenebb formában is elmélyíthette barátságát az esti gólyabálban, amely a felhőtlen szórakozást jelentette a programokban igen gazdag tanulmányi kirándulás során. 

Október 7-én ismételten közös kirándulás következett, Petőfi nyomában járva először Székelykeresztúron a körtefáját kerestük fel, majd Héjjasfalva és Fehéregyháza között a csatában eltűnt költő emlékművét, illetve Fehéregyházán emlékkiállítását tekinthettük meg. Aztán következett Segesvár a gyönyörű történelmi belvárosával, majd a székelyderzsi unitárius templomban a Szent László-falkép, valamint a szalonnás torony megtekintésére került sor.  

Október 8-án hazafelé megálltunk Farkaslakán Tamási Áron sírjánál. Körösfőn, Pásztó testvértelepülésén a református templomot és a Vasvári-emlékszobát néztük meg Péntek László vezetésével, majd a nagyváradi templomnál és Szent László szobornál vettünk búcsút Erdélytől.

A 2. utazás, melynek során a külhoni diákok utaztak az anyaországba, tematikusan kapcsolódott az elsőhöz. Április 4-én a nagyon szépen felújított nyírbátori református templomnál kezdték meg a Határtalanul! pályázat magyarországi programjait, majd az Aggteleki-cseppkőbarlang lett a következő úti céljuk nagy örömükre, hiszen itt még a többségük sohasem járt előtte. Este fogadtuk őket szálláshelyükön, Bátonyterenyén, ahol kipihenhették a nagyon hosszú és fáradtságos utazást.

Másnap, április 5-én közösen vettünk részt a Babus Andrea, csécsei tanárnő által vezetett Szent László-túrán Szentkúton, ahol a diákok kipróbálhatták a gyakorlatban is a Szent László-próba általunk kitalált feladatait. A képzett túravezetőtől a helység természetföldrajzát, míg a ferences rendi idegenvezetőtől a kegyhely történetét hallgathattuk meg. Majd ebéd után következett Pásztó felfedezése. A Pásztói Múzeum és a Romkert megtekintése után Magyarország legmagasabb pontját, Kékestetőt kerestük fel, a kilátóból a rossz időjárás miatt sajnos nem volt tökéletes a kilátás az északi régióra. Este közös sportolásra is lehetőség nyílt iskolánk tornatermében. 

Az április 6-ra szervezett közös Nógrád megyei kiránduláson történelmi és irodalmi ismeretekkel és sok-sok élménnyel gazdagodhattak a tanulók. Nógrád felfedezése a szécsényi múzeumban kezdődött a megye történelmi emlékeinek megismerésével, majd a horpácsi kúriában Mikszáth Kálmán, iskolánk névadójának életét és munkásságát tekintettük át, aztán a tereskei templom Szent László-falképciklusát tekinthették meg a kirándulók, végül Romhányban folytatódott a Rákóczi-szabadságharc felidézésének lezárása.  A kirándulás után Pásztón a Magyar Összetartozás Fogadalmi Hely parkjában megtekintettük a két évvel korában közösen elültetett fenyőt, s a székely fiatalok ismételten élvezhették a Fogadalmi Hely Baráti Körének vendégszeretetét. Ezt követően a búcsúestre került sor, melynek keretében a házigazda osztály kedveskedett vacsorával a vendégeknek. 

Április 7-én Budapestre kirándult a székely csoport néhány pásztói kísérővel, ahol a Petőfi Irodalmi Múzeumban Szendrey Júlia és Petőfi szerelmét idéztük fel, illetve Arany János és Szabó Magda évfordulós kiállítását tekintettük meg, s a Sziklakórházban ideiglenesen látogatható Hirosima kiállítást is megnéztük. A Várnegyedben történő séta után egy kis plázázás zárta a napot.

Április 8-án hazafelé utazva Hortobágynál vettek búcsút az anyaországtól a határon túli magyar diákok, hogy az esti órákban hazatérhessenek otthonukba.

Április végén egy nagyon jó hangulatú értékelő órán zártuk a projektet. Pizza, szendvics és üdítő fogyasztása mellett megtekintettük a programelemek alatt készített fotókat, videókat, s felidéztük a legszebb és legjobb élményeket, amelyeket meg is osztottunk egymással. A kötetlen beszélgetés során összegeztük a program eredményeit, tapasztalatait, hasznosságát.

A projekt záró elemeként rendeztük meg iskolánkban június 15-én a hagyományos Diáknapon a Nemzeti Összetartozás – Határtalanul! témanapot az egész iskola számára. A tanulók több állomáson mérhették össze tudásukat, ügyességüket pl. rovásírást dekódoltak, a határon túli és inneni nevezetességekkel kapcsolatosan oldottak meg feladatokat, kiderült, hogy kik teljesítették a legjobban a Szent László próbát, s kik az iskola legjobb szakácsai. 

A Határtalanul! program célja, hogy a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok csereutazásokon keresztül  alakítsanak ki egymással személyes kapcsolatokat,  és a hasznos termékek közös készítése által ezek el is mélyüljenek. Ez a projekt ebben az értelemben is sikeresnek mondható, hiszen elmélyítette a két évvel ezelőtt született barátságokat, s újak is születtek a két utazás során határon inneni és túli fiatal között.  

Köszönjük szépen a projekt pénzügyi támogatását az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, továbbá a megvalósításban nyújtott segítséget Babus Andrea tanárnőnek, a kollégium technikai személyzetének, valamint a kedves vendéglátást a Magyar Összetartozás Fogadalmi Hely Baráti Körének, s az igényes fotó- és videódokumentációt Szabó Zsolt média szakos tanár úrnak és média fakultációs csapatának.

Találatok: 74