Mikszáth-nap 2018

Több évtizedes hagyományt folytatva került megrendezésre a Mikszáth Kálmán Líceumban az iskolai Mikszáth-nap, melynek programjai kapcsolódtak a 171 éve született író munkásságához.

A születésnap – január 16. – koszorúzással kezdődött a Mikszáth szobornál, ahol Herczegné Varga Ilona igazgató asszony emlékezett a Nagy Palócra, rámutatva Mikszáth Kálmán a magyar irodalomban elfoglalt helyére. Az emlékezés koszorúját helyezte el Pásztó város önkormányzatának képviseletében Farkas Attila alpolgármester, a Salgótarjáni Tankerületi Központ és intézményei nevében Nagy Kálmán igazgatóhelyettes és Gombár Imre a Tittel Pál Kollégium tagintézmény-vezetője, a Mikszáth Társaság képviseletében Mocsári Zoltánné igazgatóhelyettes valamint az iskola nevében Herczegné Varga Ilona igazgató és Dr. Bálintné Hübner Judit nyugalmazott tanárnő.
A Mikszáth emléktáblánál Gombárné Papp Tünde tanárnő emlékbeszédét követően Volek György önkormányzati képviselő koszorúzott, míg az iskola nevében Atinsi Aurélien igazgatóhelyettes és Gombárné tanárnő helyezték el az emlékezés virágait. Mindkét helyszínen a diákönkormányzat végzős képviselői is koszorúztak: Antal Sára, Bazsó Bertold, Bódi Panka, Kis Virág, Viczián Fanni, Pécsi Petra, Péter Rebeka és Molnár Márk.
A program két helyszínen folytatódott tovább: a Teleki László Művelődési Központban a szépprózamondó versennyel, az iskola főépületében pedig vetélkedőkkel és előadásokkal.

A szépprózamondó verseny Dr. Bálintné Hübner Judit tanárnő Mikszáth és Arany című előadásával kezdődött, melyben Mikszáth novelláinak és Arany balladáinak összehasonlítását tette meg a tanárnő, a műrészleteket Gortva István 9.a osztályos tanuló tolmácsolta. A versenyben 11 diák vett részt, közülük négyen kaptak különdíjat: Gregor Gabriella 9/kny.f osztályos tanuló a Szép magyar beszédért – Veress Éva díjat kapta, Tari Róbert a 9.a osztályból Bognár Beáta tanárnő díját nyerte el, míg Hárskuti Dávid a 9/kny.f-ből Lenkey-Simon Mária díját kapta. Péter Tirza 9/kny.f osztályos tanuló Perényi Anna művésztanár különdíját és a közönségdíjat is elnyerte.

A zsűri által legjobbnak ítélt versenyző Kövesi Viktória 9.f osztályos diák lett, a 2. helyezett Péter Rebeka 12.f-es és a 3. helyezett Tóth Valter 10.f osztályos tanulók előtt.

A versenyben résztvevő tanulók – Sevelya Virág 9.a, Paulik Krisztina 9/kny.f, Bercsényi Sára és Bucholsky Lili 9/kny.f – mindegyike szépen teljesített.

A zsűri elnöke: Dr. Bálintné Hübner Judit, tagjai: Lenkey-Simon Mária, Bognár Beáta, Szabóné Kereskényi Gabriella és Gombár Imre volt.

A versenyt művészeti bemutatók színesítették: Előházi Emese (12.f) Pintér Armand (12.a) gitárkíséretével énekelt, a Muzsla néptáncegyüttes Mikszáthos tagjai szerepeltek, valamint az iskola alkalmi jazz zenekara (Nagy Bence, Kelemen Dávid, Marschalkó Réka és Hárskuti Dávid); Lőrincz Loretta 8. osztályos tanuló versmondással, Csonka Eszter 9/ny.a osztályos tanuló furulya szólóval és Felföldi Árpád 9.f osztályos diák saját költeményének felolvasásával lepte meg a közönséget.

Az iskola főépületében került sor „A 200 éves bárd” című irodalmi vetélkedő megrendezésére, melyben 8 osztály 4 fős csapata szerepelt. A versenyt vezette és a feladatokat összeállította Szabó Zsolt tanár úr, a zsűri tagjai: Nagy Gabriella és Kovács Gabriella tanárnők- A vetélkedő eredménye: az 1. helyezett a 9.f osztály cspata, a 2. helyezést a 11.f, a 3. helyezést a 12.a csapata érte el.

A történelmi szekció ülésen Dr. Popély Gyula történész a dualizmusról szóló előadását hallgathatták meg a tanulók.

A természettudományi ülésen a Semmelweis Egyetem két professzora tartott nagyon érdekes előadást. Dr. Szabó András – A civilizációs betegségek genetikai háttere címmel és Dr. Káldi Krisztina – A biológiai óráról az éjszakai baglyoknak és a hajnali pacsírtáknak címmel.

Az iskola szakközépiskolás diákjai e napon tanulmányi, szakmai kirándulást tettek a TESCO áruházlánc és a Magyar Posta Logisztikai Központjában.

A Mikszáth-nap hagyományos rendezvénye a kémia feladatmegoldó verseny, melynek idei nyertesei:

1. hely: Pajkos Barnabás 11.a, Sőregi Larina 9.a

2. hely: Sulyok Natális 9.a, Felföldi Árpád 9.f, Borbényi Mihály 12.f

3. hely: Bazsó Bertold 12.a

A Mikszáth röplabdagála legjobb szereplői: 

Virág Ferenc 12.a osztály: a legjobb nyitó játékos

Csépe Viktória 10.f osztályos tanuló: a legjobb feladó játékos

Szentes Gergely 12.a osztályos tanuló: a legjobb ütő játékos.

A tanév folyamán és a jövőben is a Mikszáthos hagyományok folytatódnak.

 

Herczegné Varga Ilona
igazgató

 

Találatok: 627