ERASMUS+ Nemzetközi ifjúsági csere “MY PLACE IS EUROPE"

 Nemzetközi ifjúsági cserében vett részt a Mikszáth Kálmán Líceum 10 diákja és barátaik 2017. augusztus 1-9. között a lengyelországi Besszádok hegységben. 

A 15-18 éves lengyel, litván és magyar fiatalok az ifjúsági csere céljának megfelelően ismereteket szereztek az Európai Unióról, annak elveiről, szabályairól, funkcióiról. Megismerhették a három résztvevő tagállam közötti különbségeket és hasonlóságokat.

A program különböző tevékenységeket tartalmazott: jégtörő játékok, találkozók helyi kormányzati tisztviselőkkel, túrázás, strandolás, hajtányozás, komoly műhelymunkák, nemzeti bemutatkozó estek, stb.

A projekt helyszíne -  a Pásztóhoz hasonlóan valamivel több, mint 9000 lakosú -  Ustrzyki Dolne-ben volt. A műhelymunkák során a fiatalok falfestményeket terveztek, melyek az Európai Unió értékeit voltak hivatottak bemutatni. A városközpontban található vasútállomás falán a tervekből szabadtéri festmények lettek, így emlékeztetve az arra járókat erre az ERASMUS+ projektre.

A nemzetközi csapat munkanyelve az angol volt, de lengyel, litván és magyar nyelvtörőkkel is szórakoztattuk egymást. 

A csereprogram végén valamennyi résztvevő YOUTHPASS tanúsítványt kapott. A Youthpass megnevezi és igazolja a projekt során szerzett nem formális és informális tanulási tapasztalatokat (tanulási eredményeket).

A csereprogrammal nem ért véget a projekt. Jelenleg a projekt utómunkálatai folynak: társasjáték készítés az EU-ról, kérdőív készítés és fénykép válogatás. 

 

Dánné Sályi Mária, Reichardt Angelika

csoportvezető, önkéntes ifjúságsegítő

 

 

Találatok: 774