Mikszáth-nap

Iskolánk névadójára a 169 évvel ezelőtt született, nagy palóc íróra, Mikszáth Kálmánra emlékeztünk január 15-én. A több évtizedes hagyományokhoz hűen a Mikszáth-nap keretében került sor a szépprózamondó versenyre, tudományos ülésekre

fizikából, matematikából, kémiából, biológiából, sportversenyekre, irodalmi és történelmi vetélkedőre.
A nap programja a Mikszáth-szobor és emléktábla megkoszorúzásával kezdődött, melyet követően Racskó Péter igazgatóhelyettes méltatta Mikszáth Kálmán írói szerepét és nagyságát valamint az iskolánk személyiségére gyakorolt hatását.

 „Vannak ünnepek, amelyek országos, nemzeti eseményekhez kapcsolódnak, és vannak olyanok, amelyeknek a helyi kötődése, az adott közösséghez való tartozása adja meg a rangját, értékét. Ez utóbbihoz tartozik ez a számunkra igen jeles esemény. Ünnepelhetünk valami olyat, ami „csak a miénk”. Úgy emlékezünk, olyan programokat szervezünk, amilyeneket szeretnénk. Szeretünk is változatos eseménysorral tisztelegni névadónk előtt. Idén is lesz hagyományos prózamondó verseny, lesznek tudományos előadások, versenyek, vetélkedők, kísérletek és játékok. Csupa olyan esemény, ami – reményeink szerint – kellemes élményeket, hasznos ismereteket ad, egy kicsit kizökkentve minket a mindennapok monotóniájából. Nagyon meg kell becsülnünk a jeles napjainkat, amelyek igazán egyedivé, különlegessé tesznek, tehetnek egy iskolát. S tiszteletben kell tartanunk névadó írónkat is. Így a magam részéről kifejezetten örülök annak, hogy az iskola Mikszáth Kálmán nevét viseli, ugyanis nála kevesebben írtak pontosabban, plasztikusabban a saját koruk viselt dolgairól. Mikszáth ugyanakkor kortalan. Műveiben ugyanis az embereket mutatta be, az emberi viselkedés és jellemek pedig azóta is változatlanok. Legyünk hálásak, és emlékezzünk meg azokról az elődeinkről – Pintér Nándorról és Korpás Józsefről, intézményünk volt tanárairól -, akiknek 57 az a ma már kézenfekvőnek látszó, ugyanakkor zseniális ötletük támadt, hogy a pásztói középiskolát a nagy palóc íróról nevezték el. Zseniális azért, mert Mikszáth Kálmán nem csak kortalan, de kikezdhetetlen is. Nagyon nehéz lenne olyan ideológiai, politikai eszmerendszert elképzelni, amelyik ne tűrné meg őt. Ez pedig a névválasztás idején is fontos szempont volt. Mikszáth természetesen nem csak a miénk, hiszen országszerte több helyen emlékeznek a nagy palóc író 169. születésnapjára. Pénteken Balassagyarmaton és Szklabonyán tartottak, szombaton Budapesten, hétfőn pedig Salgótarjánban tartanak megemlékezéseket az író tiszteletére.”

A megnyitót követően a diákok egy része a Mikszáth szépprózamondó versenyben és művészeti bemutatóban gyönyörködött, melynek során meghallgatták Handó Péter író, költő előadását Mikszáth Kálmán nyelvi modernségéről és a tizenhárom versenyzőt, akik Mikszáth novelláin kívül, Karinthy Frigyes, Gárdonyi Géza, Kosztolányi Dezső, Janikovszky Éva és Örkény István novelláiból adtak elő részleteket és elhangzott egy palóc népmese is.
A zsűri – Handó Péter vezetésével, dr. Bálintné Hübner Judit, Bognár Beáta, Lenkey-Simon Mária és Perényi Anna tanárnők valamint Antalné Prezenszky Piroska művelődésszervező segítségével – hosszas elemzés után hirdetett eredményt.

Az első helyezést Noskó Henrik 11.f osztályos tanuló érdemelte ki,
a második Biácsi Lili 9/kny.f-es diák lett,
míg a harmadik helyezést Váradi Valentina 13.f osztályos tanuló nyerte el.

Különdíjasok:
Konyecsny Szonja 11.a – A Szép magyar beszédért díjat nyerte el,
Gasparin Zsombor 9/kny.f – Bognár Beáta tanárnő díját kapta,
Biácsi Lili 9/kny.f – Perényi Anna tanárnő díját érdemelte ki,
Csoma Helga Cintia 10.a – a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ díját kapta Oláhné Csákvári Gabriella igazgatótól,
Péter Rebeka 10.f -  diákzsűri díját érdemelte ki.

   
   
   

 A prózamondó verseny izgalmait csökkentette, érdekességét és szépségét emelte a Zsigmond Király Általános Iskola két diákjának Sevelya Virágnak és Kövesi Viktóriának versmondása, Kelemen Dávid, Tőkei Simon és Tóth Gergő trombitajátéka, Kelemen Inez hegedű előadása, a Muzsla néptáncosainak műsora és az Előházi Emese, Kelemen Dávid és Kelemen Inez trió által előadott Radnóti Miklós vers feldolgozása.
Az iskola tantermeiben az irodalmi programmal párhuzamosan zajlottak a tudományos ülések, melyek során előadások, bemutatók, számítások, kísérletek bemutatására került sor három helyszínen.
Nagy sikere volt a kémia szakkörösök által bemutatott érdekes és látványos kémia kísérleteknek, egykori tanítványunk, Tóth Laura kvíz kérdéseinek ill. dr. Barcs István kutató-tanár „Kell-e vajon félnünk minden baktériumtól?” című előadásának.
Sor került a kémia feladatmegoldó verseny eredményhirdetésére is. A verseny magas színvonalát bizonyítja a hármas holtverseny az első helyezettek: Zemplényi Luca 13.f, Bata Gergely 13.f, Pajkos Barnabás 9.a osztályos diákok között; ill. ketten lettek ezüstérmesek: Bazsó Bertold a 10.a és Által Ádám a 9.a osztályból. A harmadik díj Kriston Péternek jutott a 9.a osztályból.
A matematika, fizika és informatika szekció ülésén először dr Medvéné Bató Éva tanárnővel a rugalmas szappanhártya viselkedését figyelhettük meg. Mindenki kísérletezett, fújtuk a buborékokat. Óriás méretűeket is sikerült fújni is és húzni is. Készítettünk szívószálakból síkidomokat, majd vizsgáltuk hogyan keletkezik ebben a folyadékhártya, mi történik, ha erre szappanbuborék kerül. A tányérokból kiemelt keretek gyönyörű katenoid felületeknek indultak. A keretekre kötött cérnahurok belsejében kipukkasztottuk a hártyát, így a cérna kör alakúra feszült. A testek vázán kialakuló szappanhártya meghökkentett mindenkit. A poharakba fújt sok-sok buborék egymás mellett pedig szabályos hatszögekben érintkezett legtöbbször.
Majd Gyetván Gyula tanár úr matematika faktosai kiszámították, hogy a tetraédernél megtapasztalt felület valóban kisebb a tetraéder felszínénél. Ezután a tanár úr elmagyarázta a faliújságon látható szakdolgozatból vett csodaszép felszínek közös tulajdonságát. Mit jelent az érintő, az érintősík. A matematikában a minimálfelület olyan felület, amely lokálisan minimalizálja a felületét. Ezután Kökény-Kovács Ildikó építész asszony műhelyfoglalkozására került sor Erőjáték – Szerkezet – Anyag – Forma – Tartalom címmel.
Beszélt az anyagtakarékosságról a természetben és az épített környezetben, a húzóerők és nyomóerők szerepéről. Hogyan jelenik meg a láncgörbe a hidak szerkezetében, mit figyeljünk meg a Keleti pályaudvaron. Frei Ottó épületeinek nagyszerűségét próbáltunk a hálóval modellezni, majd a látványt a kapott érdekes téglatest alakú zsírkrétákkal lerajzolni. Ezután boltíveket is építhettünk. Beszélt Ildikó a tájolás fontosságáról, az ókori építészek remek geometriai tudásáról, a természet megfigyeléséből adódó bölcsességéről, a makett készítésének fontosságáról, a rajz és a rajzolás elsajátításának élménnyé tételéről. Nagyon precíz vázlatot ajándékozott mindenkinek.
A harmadik program irodalmi-történelmi vetélkedő volt „Az I. világháború az irodalom és a történelem tükrében” címmel.
A 10 feladatból álló megmérettetésen a korszak jelentős szerzőit és műveiket kellett felismerni a tanulóknak, valamint a Nagy Háború eseményeivel kapcsolatosan oldottak meg komoly és játékos, kreatív feladványokat. A versenyre nyolc osztály jelentkezett a 11. és a 13. évfolyamról, valamint a 9.f és a 10.f osztály is képviselte magát. A nap végére a diákok és a zsűri tagjai is kellemesen elfáradtak. A vetélkedő értékelésénél minden csapat dicséretben részesült, hiszen 50%-osnál gyengébb teljesítményt senki sem ért el, a helyezettek pedig az oklevél mellett tárgyjutalomban is részesültek.
A verseny végeredménye:
1. hely: 13.f osztály: Agócs Diána, Bata Gergely, Országh Mercédesz, Sándor Bettina;
2. hely: 11.b osztály: Klonka Noémi, Kovács Abigél, Szabó Bence, Szentei Zoltán;
3. hely: 10.f osztály: Antal Sára, Bottyán Bianka, Czékmán Bendegúz, Kaibás Anna.
A Mikszáth-nap programjaihoz kapcsolódtak a sportversenyek:
a MIX-kosár és röplabda csapatversenyek, melynek eredményei a következők:
MIX-kosár:
1. helyezett a 10.a osztály csapata,
2. helyezett a 13.a osztály csapata,
3. helyezett a 10.b osztály csapata.
MIX-röplabda:
1. helyezett a 13.a – 9.f csapata,
2. helyezett a tanárok és a kéttannyelvűs diákok csapata,
3. helyezett a fiú-leány vegyescsapat.

Mindegyik verseny ill. program jó hangulatú és magas színvonalú volt, segítve a Mikszáthos hagyományok tovább élését és gazdagítását.

Herczegné Varga Ilona
igazgató


Találatok: 1899