A Mikszáthos diákok „hódításai”

Az elmúlt napokban,
november 18-án és 25-én a Nógrád Megyei Pedagógiai Szakmai Napok keretében, iskolánk diákjai – tanáraik felkészítésével – természettudományos kíséreteket mutattak be a megye szaktanárainak és érdeklődő

általános ill. középiskolai tanulóknak Salgótarjánban és Pásztón. A rendezvények címe: Komplex természetismeret – Hogyan lehet érdekesen? Varázslat vagy valóság?
A kísérletek bemutatása arra is jó példát adott, hogy egyszerű eszközökkel, anyagokkal sok-sok ötlettel, szakmai tudással nagyszerűen lehet modellezni a természeti jelenségeket, folyamatokat. Hogyan?

Ahogyan Madjász Julianna tanárnő és tanítványa Robotka Sára (11.a osztály) tette ezt, mikor választ adott azokra a kérdésekre, hogy mit evett a bagoly vacsorára? Vagy láthattuk, amikor a gomba felfújja a lufit és amikor a mesterséges sejt növekszik ill. amikor kitör a vulkán és savas eső esik.
A fizikus Fekete Vivien (11.f osztály) és Kiss Martin (11.f osztály) sem adta alább, mivel bemutatták az antigravitációs kémcsöveket, a lombikba bújó tojásokat, a fizikus fröccsöt, de törtünk diót tojásokon. Az ötletek kidolgozásába dr. Medvéné Bató Éva tanárnő volt a diákok segítségére.
A kémiai kísérletek sorát Pajkos Barnabás (9.a osztály), Bazsó Bertold (10.a osztály), Pajkos Petra (10.a osztály), Assani Alexandra (13.a osztály) és Lukács Bianka (10.f osztály) a kék lombikkal nyitotta, majd megmutatták, hogy mi készülhet a sárgarépából a finomfőzelék helyett, majd szivárványt varázsoltak a kémcsövekbe, megsütötték a kémikusok palacsintáját és végül igazi kémiai lángszóróval kápráztatták el a jelenlévőket. Mindezekhez Nádi Zoltán tanár úr és Csapóné Veres Éva laboráns segítsége elengedhetetlen volt.
A szakmai programon Herczegné Varga Ilona igazgató asszony bemutatta iskolánk Komplex természettudományos oktatását, annak tartalmát, témakörét, módszereit és eredményeit.
A két programon résztvevő 33 tanár és 62 tanuló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva tért vissza iskolájába.
Köszönet a Szakmai Napok megszervezéséért Bakosné Nagy Julianna kémia, Herczegné Varga Ilona biológia szaktanácsadóknak és Lerchné Forgács Marianna POK referensnek.

 

Találatok: 1382