A föld világnapja

Április 22-én volt a Föld napja, amit világszerte programok sorozata övezett. Mindez az Egyesült Államokban élő Denis Hayes kezdeményese volt, aki 1970-ben mozgalmat indított a Föld védelmére – akkor 25 millió amerikai állt mögé. Nem mondható, hogy ez a kezdeményezés futótűzként lobbantotta fel a környezettudatosság eszméjét világszerte az emberekben, hisz majdnem 20 évet kellett várni még nemzetközivé nőtte magát a mozgalom. Hazánkban 1990 óta rendezik meg az eseményt, mint ahogyan akkor még 140 másik ország tette azt. Hivatalossá mégis csak 2009-ben nyilvánította az ENSZ, Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére. Így lett április 22. a „Földanya Nemzetközi Napja”.

A rendezvény célja arra ösztökélni az embereket, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a környezetünkért, és ne pedig annak pusztítására törekedjünk. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – A mozgalom jelmondata is erre buzdít mindnyájunkat.

Ha jeles napról van szó, az iskolánk mindig kellő figyelmet szentel neki. Ez most sem történt máshogy, április 22-én az aulában újabb projektmunkák gyümölcsei kerültek kiállításra. Ehető kontinensek, Föld alakú torta és muffinok, melyek láttán mindenki megéhezett. A lépcsőről lefelé jövet pedig bolygónk legjeiről informálódhattunk. Apropó legek: egy szobabicikli is kiállításra került, azzal a céllal, hogy képzeletben feltekerjünk vele a Himalája legmagasabb csúcsára, ami 8848 méter magas.

Csoma Helga Cintia 9.a

Találatok: 1711